Daleko jest czasem bardzo blisko, nawet bliżej niż nam się wydaje. Często tuż za miedzą. Co więc warto zobaczyć DALEKO?
Blog > Komentarze do wpisu
Eksperymenty kulinarne, czyli grzanki z serkiem ołomunieckim

Eksperymenty kulinarne, czyli grzanki z serkiem ołomunieckim

Grzanki z serkiem ołomunieckim

Niektórzy twierdzą, że serki ołomunieckie śmierdzą okrutnie, a jeść ich to się na pewno nie da. Otóż, można i potrafią być naprawdę smaczne. Tylko trzeba je odpowiednio przyrządzić. 
Poniżej autorski przepis na szybką i oryginalną kolację. Czeską przy okazji.


GRZANKI Z SERKIEM OŁOMUNIECKIM
danie dla 2 osób (lub 1 głodomora)

1 opakowanie serków ołomunieckich (dostępne w Polsce pravé olomoucké tvarůžky z Loštic  - krążki jak plastry ananasa, tylko mniejsze)
8 kromek chleba tostowego
masło
czosnek, oregano, zioła prowansalskie, sól

Wycisnąć 1-2 ząbki czosnku (można więcej, zależy jedynie od osobistej wytrzymałości na czosnek) i wymieszać z porcją masła. Zamiast masła można użyć margaryny do pieczenia, w kostce. Do masła czosnkowego dodać sporą ilość oregano i ziół prowansalskich, troszkę posolić.
Tak przygotowanym masłem posmarować kromki chleba tostowego.
Każdy plaster serka przeciąć w poprzek - tak, aby był cieńszy, ale nadal przypominał plaster ananasa. Oczywiście można serka nie przekrajać i na każdą kromkę przeznaczyć jeden krążek - nie polecam tego rozwiązania na początek, kiedy przygotowujemy potrawę po raz pierwszy. Ten ser naprawdę dość intensywnie pachnie i oryginalnie smakuje.
Na każdą kromkę położyć porcję serka, można go połamać na kawałki.
Ułożyć tosty na blasze i włożyć na ok. 10 minut do piekarnika (rozgrzanego wcześniej do 150°C). Można włączyć termoobieg, pięknie się przyrumienią.

Jeśli zasmakujemy w serkach ołomunieckich (można je kochać lub nienawidzić - innej możliwości nie ma), warto się wybrać do Loštic, gdzie twarożki są produkowane. Mają tam również swoje muzeum.

poniedziałek, 23 listopada 2009, angola

Polecane wpisy

  • Eksperymenty kulinarne, czyli pół kilo łososia z Kragerø

    Eksperymenty kulinarne, czyli pół kilo łososia z Kragerø W Kragerømieszka Bolek. To on osobiście złowił te pół kilo wędzonego łososia pociętego na cie

  • Frýdek-Místek: DRUHÉ JÁ

    Frýdek-Místek: DRUHÉ JÁ Przytulne, choć wcale nie małe,miejsce w bocznej uliczce tuż przy rynku w czeskim mieście Frýdek-Místek. Trzeba pamiętać, że Czesi jedzą

  • Polska: Polskie Pierogarnie Zapiecek

    Polska: Polskie Pierogarnie Zapiecek Odwiedziłam pierogarnię przy Alejach Jerozolimskich 28. Bardzo przyjemne i spokojne miejsce w ścisłym centrum stolicy, tuż