Daleko jest czasem bardzo blisko, nawet bliżej niż nam się wydaje. Często tuż za miedzą. Co więc warto zobaczyć DALEKO?
Kategorie: Wszystkie | Dobra kuchnia | Miejsca | Noclegi
RSS
czwartek, 21 sierpnia 2014
Nakladany hermelin, czyli marynowany camembert po czesku
Nakládaný hermelín, czyli marynowany camembert po czesku

Przyznaję, gdy tylko jest okazja, zanurzam się w czeskim kręgu kulturowym. I kulinarnym rzecz jasna.
Dla mnie nakládaný hermelín to przekąska, bez której nie wyobrażam sobie wizyty w czeskiej gospodzie. Warto przy tym nieco się natrudzić i wybrać miejsce nieturystyczne, aby hermelin był rzeczywiście zamarynowany, a nie zalany olejem i podany od razu. To żadna frajda jeść kawałek sera pleśniowego wyłowiony z oleju. To danie musi swoje w słoju odczekać (trudne!!!), co jest koszmarem dla smakoszy.



Poniżej przepis na nakládaný hermelín, sporządzony na podstawie kulinarnych "studiów", degustacji i własnych doświadczeń.

Składniki:

3-4 hermeliny (teoretycznie można zamienić na dobry camembert, byle nie light)
cebula (2-4 średnie lub duże)
czosnek (zwykle wystarcza 1 główka)
ostra papryka (idealne są kulate feferonki, mogą być tez podłużne pepperoni, ok. 10-15 sztuk)
olej (ok. 1/4-1/2 litra)
opcjonalnie: mielona ostra papryka lub chili

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w krążki. Czosnek zgnieść w prasce (może być też posiekany lub w małych plasterkach). Paprykę pokroić w nieduże cząstki, ale kilka niedużych zostawić w całości (zwłaszcza jak są okrągłe). Osobiście nie uznaję przekrajania hermelinów, ale niektórzy tak robią i przecinają je w poprzek lub w trójkąty jak pizzę.

Na dno słoja położyć warstwę cebuli, potem papryki, na to krążek hermelina. Hermelina można z obu stron natrzeć papryką mieloną lub chili, a na wierzch dać przepuszczony przez praskę czosnek. Warstwy powtarzać tyle razy, ile mamy hermelinów. Ostatnią warstwą powinna być cebula.

Jeśli słój jest już wypełniony, zalać całość olejem – tak, aby zakrył wszystko (cebula może nieco wystawać). Trzeba wziąć pod uwagę, że marynowanie zmieni ciśnienie w słoju i musi w nim być troszkę miejsca na górze, aby hermelin nie wyszedł na spacer :-)

Zamknięty klamrą słój trzeba postawić w zacienionym miejscu i odczekać min. 1 tydzień. Najlepsze są jednak po 14 dniach. Podawać z dobrym piwem i chlebem.